Technisch Rubber & Kunststoffen

U bent hier

Rubber

Polson levert rubber in alle vormen en maten. Van pakking tot stootrand, van trillingdempers tot plaatmateriaal, en van siliconen producten tot slangen. Polson is totaal leverancier van allerlei rubber producten, zowel producten uit voorraad als maatwerk is mogelijk. Tevens biedt Polson uitstekende service en is het erg prijsbewust.

Heeft u vragen over onze producten of toepassingen? Neemt u dan contact met ons op, we zijn u graag van dienst.

 

Rubber

In dit artikel gaan we iets dieper in op rubber. Want wat is rubber nou precies? Hoe wordt het geproduceerd? Waar komt het vandaan? Met deze vragen in ons achterhoofd laten we u een kijkje in de wereld van het rubber zien. De wereldmarkt voor rubber is namelijk gigantisch. De belangrijkste gebruiker van natuurrubber is logischerwijs de bandenindustrie. Met een aandeel van ongeveer 70%, en circa 12% gaat naar de productie van latex handschoenen. China was de grootste consument in natuurrubbers met een aandeel van ongeveer 37%. Vooral de vestiging van bandenfabrikanten in deze regio heeft het gebruik van (natuur)rubber sterk doen stijgen.

Rubber toepassingen

Rubber kent veel toepassingen en wordt onder meer gebruikt voor: autobanden, condooms, rubberen balletjes, rubberen kogels, fitness vloeren, gummen, de zolen van schoenen, laarzen en fietszadels, buffers, doorvoertules, veerbalgen, stopjes, doppen, trillingdempers, snoermantels, emmers, afdichtingen, bougiekabels, slangen, platen, tegels, autoprofielen etc. etc. Rubber artikelen komen bijna overal voor zonder dat de meeste mensen dat in de gaten hebben.

Hoe ontstaat rubber

Rubber is een polymeer dat voorkomt als een emulsie in het sap van een aantal plantensoorten (dit sap is bekend als latex) De naam (rubber) komt van het Engelstalige werkwoord voor wrijven (to rub).

Natuurlijk rubber wordt doorgaans geproduceerd uit latex, gewonnen uit de (Braziliaanse) rubberboom. Ongeveer 33% van dat sap bestaat uit rubber. De latex wordt vervolgens gefiltreerd en verdund met water. Het resultaat hiervan wordt met zuur behandeld om de rubberdeeltjes te doen stollen. Het resultaat hiervan, ook rubber genoemd, wordt tot dunne plakken gerold en gedroogd.

Voor het synthetisch produceren van rubber is polymerisatie vereist, een proces dat ook gebruikt wordt in de productie van bijvoorbeeld plastics. Voorbeelden van synthetische rubbers zijn chloropreen rubbers en butyl rubbers.

Rubber productie

De productie van synthetische rubber heeft een grote stijging laten zien vanaf de 2e wereldoorlog. Belangrijke rubber producerende landen waren door de japanners bezet en de zoektocht naar alternatieven kreeg een extra impuls. In 1950 lag de wereldwijde gebruik van rubber op 2,5 miljoen ton, waarvan twee-derde aan natuurrubber. Het aandeel is in 2007 gedaald naar iets minder dan de helft. De productie van natuurrubber is arbeidsintensief en het duurt 6 tot 7 jaar alvorens een boom rubber produceert. Een zeer tijdrovende procedure dus.

De belangrijkste producenten en exporteurs van natuurrubber zijn Maleisië, Thailand en Indonesië. In 2007 produceerden deze drie landen samen maar liefst 70% van alle natuurrubber. De hoogte van de oogst fluctueert als gevolg van weersomstandigheden, overheidsmaatregelen (bijvoorbeeld subsidies), alternatieve landbouwproducten en ook de prijs van rubber.

Vandaag de dag is er een verscheidenheid aan productiemethoden, waaronder persen rubberspuitgieten, transfereren, rol en wals bekleden, extruderen en stansen. Om rubber tot een bruikbaar product om te vormen moet het worden gevulkaniseerd. Hierbij wordt het plastische materiaal omgevormd tot een elastisch product.

Aangezien rubber van rubberbomen een natuurproduct is, is er slechts een beperkte hoeveelheid aanwezig. De vraag naar rubber is groter dan rubberboomplantages kunnen leveren, zodat sinds de industriële revolutie er gezocht werd naar alternatieven. Heden ten dage worden polymeren gemaakt uit aardolie die vergelijkbare karakteristieken hebben in vergelijking met het natuurrubber. Deze materialen worden dan ook wel synthetisch rubber genoemd. Door het aanpassen van de moleculaire structuur van deze polymeren kunnen rubbersoorten met verbeterde eigenschappen bekomen worden. Voorbeelden van de meest voorkomende synthetische rubbersoorten zijn:

SBR – Styreen-butadieen rubber

Neopreen(cr) – Chloropreenrubber

NBR – Nitrillrubber

EPDM – Etheenpropeendieenrubber

Siliconenrubber

PU – Polyurethaanrubber

Al deze rubbers hebben andere eigenschappen zoals oliebestendigheid of ozonbestendigheid.