Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Contact

Thermoplastisch rubber ofwel TPE rubber

Polson Rubber ontwerpt en produceert rubber profielen op maat. Dit profiel wordt door middel van extrusie geproduceerd. Eén van de opties is om dit te maken uit thermoplastisch rubber. In dit artikel wil ik u een kort beeld geven hoe dit proces ongeveer in z'n werk gaat en waarom er soms gekozen wordt voor een profiel in TPE in plaats van één van de andere rubberen polymeren.

Thermoplastisch rubber en hoe we dit voor u maken
Het extruderen van een rubber profiel is in feite een techniek waarbij een vervormbaar materiaal (in dit geval thermoplastisch rubber, ook wel TPE genoemd) door een matrijs geperst wordt. In deze matrijs zitten één of soms meerdere gaten die uiteindelijk het thermoplastisch profiel zijn vorm geeft. Dit kan zowel een massief als een hol profiel zijn.
Doordat de klant een tekening aanlevert (of dit eventueel in overleg met één van onze specialisten maakt) kan er een mal worden uitgesneden welke gebruikt zal worden om het rubber doorheen te persen.

Wat is thermoplastisch rubber?
Thermoplastisch rubber is een combinatie van rubber en kunststof. Dit TPE (thermoplastisch elastomeer) is rond kamertemperatuur elastisch (zoals elastiek) en wordt door flinke verhitting zacht waardoor het vrij gemakkelijk in een andere vorm is te persen. Na afkoeling behoudt dit profiel zijn nieuwe vorm. Naast het feit dat de matrijskosten voor TPE in vergelijking met bijvoorbeeld een EPDM of Neopreen vele malen goedkoper is, heeft het verder als voordeel dat het sneller te produceren is en recyclebaar is, en dus minder schadelijk voor het milieu.



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.