Technisch Rubber & Kunststoffen

U bent hier

Thermoplastisch rubber ofwel TPE rubber


Thermoplastisch rubber ofwel TPE rubber

Polson Rubber ontwerpt en produceert rubber profielen op maat. Dit profiel wordt door middel van extrusie geproduceerd. Eén van de opties is om dit te maken uit thermoplastisch rubber. In dit artikel wil ik u een kort beeld geven hoe dit proces ongeveer in z'n werk gaat en waarom er soms gekozen wordt voor een profiel in TPE in plaats van één van de andere rubberen polymeren.
 

Thermoplastisch rubber en hoe we dit voor u maken

Het extruderen van een rubber profiel is in feite een techniek waarbij een vervormbaar materiaal (in dit geval thermoplastisch rubber, ook wel TPE genoemd) door een matrijs geperst wordt. In deze matrijs zitten één of soms meerdere gaten die uiteindelijk het thermoplastisch profiel zijn vorm geeft. Dit kan zowel een massief als een hol profiel zijn.
Doordat de klant een tekening aanlevert (of dit eventueel in overleg met één van onze specialisten maakt) kan er een mal worden uitgesneden welke gebruikt zal worden om het rubber doorheen te persen.

rubber profiel maatwerk thermoplastisch

Wat is thermoplastisch rubber?

Thermoplastisch rubber is een combinatie van rubber en kunststof. Dit TPE (thermoplastisch elastomeer) is rond kamertemperatuur elastisch (zoals elastiek) en wordt door flinke verhitting zacht waardoor het vrij gemakkelijk in een andere vorm is te persen. Na afkoeling behoudt dit profiel zijn nieuwe vorm. Naast het feit dat de matrijskosten voor TPE in vergelijking met bijvoorbeeld een EPDM of Neopreen vele malen goedkoper is, heeft het verder als voordeel dat het sneller te produceren is en recyclebaar is, en dus minder schadelijk voor het milieu.

Sterke eigenschappen van thermoplastisch rubber;
- Maatwerk mogelijk
- Lage kosten voor de matrijs in vergelijk met andere polymeren
- Snelle levertijden mogelijk
- Prima UV en verouderingsbestendig, bestand tegen zoutwater en temperatuurverschillen

Door kleurkorrels aan het tpe toe te voegen kan dit profiel ook in allerlei kleuren worden gemaakt. Ook RAL kleuren zijn in TPE optioneel indien gewenst. Zo krijg u niet alleen een rubber profiel op maat, maar zelfs in elke gewenste kleur.
Nadat dit TPE profiel uit de machine komt kan het door onze productieafdeling voor u op maat worden gemaakt, of worden voorzien van gaten indien gewenst.

Bent u dus op zoek naar een tpe profiel op maat? Neem dan contact op met onze specialisten om samen tot de beste oplossing te komen. U kunt een offerte opvragen door een tekening, voorzien van het aantal benodigde meter naar ons door te sturen door middel van onderstaande contactformulier.

 

thermoplastisch rubber profiel tpe

Misschien hebben we het profiel wat u zoekt al standaard in ons assortiment. Neem daarom ook eens een kijkje bij de standaard profielen

Rubber profielen